Krewetki i małże w sobie miso to jedna z naszych ulubionych potraw japońskiej kuchni. W zasadzie na bazie tego przepisu możecie przygotować też inne produkty w podobny sposób – np. rybę, tofu, kurczaka lub inne mięso, ulubione warzywa itd. Można łatwo uzyskać świetne i smaczne danie dla lubiących mięso, jak i preferujących dietę wegetariańską. Jeśli nie lubicie groszku, można też wykorzystać inne warzywo – nie każdy jest fanem warzyw strączkowych.
A zatem – co będzie nam potrzebne? Podstawowe produkty to ok. 500 g świeżych krewetek, żółta lub czerwona papryka i papryczka chili, 200 g groszku cukrowego oraz 100 g ryżu, a także pieprz, ew. ulubione zioła, przyprawa shichimi togarashi i szczypiorek. Z kolei na sos miso musimy przygotować gotową pastę miso – wystarczy nam 1 łyżka, 1/4 szklanki wody, 1/3 puszki mleka kokosowego.
Czas na gotowanie. Krewetki trzeba przede wszystkim przygotować, czyli odpowiednio oczyścić – zdjąć pancerze, oderwać głowy, wyjąć czarne jelita. Ogonki warto zostawić, bo dodadzą daniu elegancji. W tym samym czasie można wstawić wodę na ryż, ugotować go z łyżką soli do smaku. W osobnym rondelku trzeba też ugotować ryż i dodać go do ryżu – można też ugotować groszek wraz z ryżem, ale trzeba pilnować, aby wsypać go w odpowiednim momencie.
Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy łyżkę pasty miso i mleko kokosowe – wystarczy zagotować i mieszać, aż uzyskamy w miarę gęsty i jednolity sos. Czas na warzywa – dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz chili, krewetki (surowe!) i gotować przez około 20 minut, aż będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem, przyprawą shichimi togarashi i ew. ulubionymi ziołami, a także udekorować szczypiorkiem przed podaniem. Serwujemy z ryżem, ale w osobnych miseczkach!

KKw, fot.NjoyHarmony/Pixabay